![]() |
Word Requests x Others | Helpful Answers |
|
||||
|
İnceleme fırsatınız olmadıysa incelemenizi tavsiye ederim. Microsoft üretimi işletim sistemlerine (XP/Vista..) karşı oldukça güzel bir alternatif durumunda. Milli işletim sistemimiz olarak ücretsiz olması ve (dolayısıyla) lisans gerektirmemesi, kurulumda gelen lisans gerektirmeyen açık kaynak kodlu uygulamaların (open office,firefox...) kullanışlı olması Pardus'un elini güçlendirmektedir. Bu başarıda Tübitak UEKAE (Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü) ve Pardus gönüllülerinin payı yadsınmayacak derecedir.
Avrupa Komisyonu'nun Özgür Yazılım Gözlemevi ve Deposu (OSOR) nda Suleyman K. Sowe tarafından Pardus ile ilgili hazırlanan raporda kısaca, Pardus, pek çok gönüllü geliştiricinin zaman ve çabalarını vermeleri sayesinde başarılı olan canlı bir özgür yazılım projesi. UEKAE'nin geliştirme sürecine katılışı ve yol haritasını yönetmesi projenin uzun vadede sürdürülebilirliğini güvenceye alıyor. Pardus'u internetten edinenlerin ve Pardus kullanan kurumların Türkiye'nin her yerine dağılmış olması, projenin Türkiye Linux kullanıcılarına kendi dillerinde bir işletim sistemi sunma hedefine ulaştığını ve candan kabul gördüğünü gösteriyor. Aşağıdaki linklerden gerekli bilgileri alabilirsiniz. www.pardus.org.tr www.ozgurlukicin.com |
|
||||
|
Quote:
Paket yöneticisinde birçok oyunun Linux versiyonu mevcut, oyunlar liste halinde olduğundan seçmek, kurmak sorun olmuyor. Ayrıca Wine ile bazı Windows oyunlarını/uygulamalarını çalıştırmak mümkün olabiliyor.
|
|
||||
|
Pardus' u Kasım 2008 den bu yana aktif olarak kullanmaktayım, yani Windows XP ' den tamamen kurtuldum. Bu geçen zaman diliminde Windows bazlı virüs/trojan/spyware tehditlerinden uzak olmak çok keyifli, dolayısiyle vaktimi gereksiz virüs temizleye ayırmama gerek kalmadı. Ben kullanmanızı öneririm
|
|
||||
|
Açıkçası, kullandığım sürümler arasında en yetersiz Pardus'u bulmuştum.
Gerek paket arşvininin azlığı, gerek program yüklemek için atılan taklalar, gerek sürücü sorunları beni bezdirmişti ama... Bayağı oluyor. Burak, her işlem derken nasıl işlemler olduğuna bağlı. Bir çok işlemi yaparsın, kimi işlemlerde Windows'un yapamayacağı şeyleri yaparsın. Güvenlik konusunda Windows linux'un eline su dökemez. (Tabi pardus'da kullanıcıda admin hakları olması bir sorun ve bu virüs girmesine de sebep olabilir ama...) Wine isimli emulatorle, bir kısım programı da çalıştırabilir, hatta gerekirse Cedega CrossOver denen alternatif lakin ücretli programlara daha da iyi programlar çalıştırabilirsin vs... Gider bu liste. (: |
|
||||
|
Quote:
Ben Pardus'u tüm işlerim için kullanmaktayım. İlk başta bazı işlevler konusunda bocalıyor insan ama ilk iletide veridiğim internet sitesinde forum var, herkes bilgi paylaşımında bulunuyor. Bundan dolayı adapte sürem inanılmaz hızlı oldu. Birde linux-unix komutlarına ve dosya sistemine aşina olmak gerekiyor. |
|
||||
|
Quote:
Anladim. Bilgilendirme icin tesekkurler. Ilgili foruma girip biraz okuyayim o zaman. |
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|