Seslisozluk.com Forums   Sözlük - Lost Password - Edit Account
Word Requests x Others | Helpful Answers

Go Back   Seslisozluk.com Forums > English language help, discussion and fun > Politics and News

LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 2007-04-02, 11:52
bezgin25's Avatar
Senior Member

bezgin25 is just really nicebezgin25 is just really nicebezgin25 is just really nicebezgin25 is just really nice
Default -- 300 çok, biri bize yetti

300 Ispartalı filmi herkesin dilinde.
Olay siyasi mesele haline geldi.
ABD yapımı film İranlıları barbar ve saldırgan gösteriyormuş. Ispartalılar
da Batı medeniyetini simgeliyormuş.
İranlılar kızgınmış, Bush memnunmuş.
İşin siyasi boyutunu "Avrupalılar mağarada yaşarken İran’da medeniyet
vardı" deyip geçmek lazım.
Bu arada filmde 200 küsur bin kişinin hakkından gelen 300 Ispartalının
başarısı herkesi etkilemiş.
O da bir şey mi, ben 70 milyon kişinin anasını tek başına yıllarca ağlatan
tek bir Ispartalı tanıyorum.
İyi ki, "O" Ispartalıdan 300 tane yok..!

F.Altaylı 22.03.2007
  #2 (permalink)  
Old 2007-04-04, 02:30
Banned

lynx_nexux is on a distinguished road

Sevgili Bezgin , izninle Book and film reviews bölümünde yazdığım 300 SPARTALI ile ilgili yazımı burda tekrarlamak istiyorum;

( yok dersen yersiz olmuş söz delete hemen )

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Sin City”nin yaratıcısı çizgi romancı Frank Miller’ın çalışmasından esinlenilen “300 Spartalı” tarihin en büyük savaşlarından birini veren Spartalıların hikayesini anlatıyor.“300 Spartalı”, Kral Leonidas ve 300 Spartalının, Zerhas ve dev Pers ordusuna karşı ölümüne mücadele ettiği tarihi Termopil (Thermopylae) Savaşı’nı tüm şiddetiyle anlatıyor. Tüm imkansızlıklara rağmen, 300 Spartalının yiğitlikleri ve fedakarlıkları tüm Yunanistan’a ilham kaynağı olarak, onları Pers düşmanlarına karşı birleşmeye ve demokrasi ve özgürlük iberaberce savaşmaya yönlendirir.

Ozgurluk icin ve Demokrasi icin fedakarligi vurgulamaya calisan filim bence tam anlamıyla hızla hedefinden sapan garip bir ideolojiye dönüşüyor. Örneğin özgürlük ve demokrasi ile ilgili son derce güçlü duygular besleyen Kral Leonidas zayıflara yer olmayan bir sistem icin kılını kıpırdatmadığı gibi , kendi oğlunuda bu sekilde yetistiriyor.
Fiziksel olarak zayıflığa göz yumulmayan katı bir dikta rejimi yüzü ile özgürlük nutukları arasında gidip gelen filim de kahramanın en iğrenç hareketlerinden biride gelen Pers elçisini bir çukura attığı sahne idi.
Kısaca gizli bir ARİ IRK egosu bulunan bir yapım bence. Ne gariptir ki Amerikanın olası bir İran saldırısı öncesi Perslerle ilgili güzel bir propaganda gibi olmuş ( bende artık conspiracy theory üretmiş oldum ). Zaten filmi eleştirenler arasında filmi fazla şiddetli, sığ bulanlarda yok değil. Bunun dışında bazı sahnelerin Gladyatör den esinlenmiş olduğu gibi bir his uyanıyor , kısaca biraz kalabalık çin savaş filimlerinin pastel renklerde , gladyatör benzeri görüntülerle , özel efektlerin süslediği ve aynı zamanda içi boş bir film olarak görüyorum.
Bu arada İran tarafından oryantalist bir bakış açısına sahip olmakla suçlanan film, Amerika’da ise Cunhuriyetçiler tarafından istilacı hırslı Pers kralının Bush’a benzetilmesi sebebi ile tepki gördü.

Bu arada sanki gizliden gizliye film medeniyetler çatışması tezini destekler şekilde yanlı, taraf tutan ve “barbar doğu-medeni batı” mesajını derinden derinden veriyormuş gibi geliyor bana. Tabi arada demokrasi ve özgürlük kavramları ve ari ırk çerçevesi ile süslenmiş olduğunuda unutmamak gerek.
+++++++++++++++++++++++++++++++++
  #3 (permalink)  
Old 2007-04-04, 16:28
bezgin25's Avatar
Senior Member

bezgin25 is just really nicebezgin25 is just really nicebezgin25 is just really nicebezgin25 is just really nice

Quote:
Originally Posted by lynx_nexux View Post
Sevgili Bezgin , izninle Book and film reviews bölümünde yazdığım 300 SPARTALI ile ilgili yazımı burda tekrarlamak istiyorum;

( yok dersen yersiz olmuş söz delete hemen )

Bu arada sanki gizliden gizliye film medeniyetler çatışması tezini destekler şekilde yanlı, taraf tutan ve “barbar doğu-medeni batı” mesajını derinden derinden veriyormuş gibi geliyor bana. Tabi arada demokrasi ve özgürlük kavramları ve ari ırk çerçevesi ile süslenmiş olduğunuda unutmamak gerek.
+++++++++++++++++++++++++++++++++
estagfırullah ustadım

bu yazıyı yazrken bende Film reviews bolumune yazım diye dusundum ama ana tema politikacıyı elestirmek olunca buraya aldım.

işin acıkcası filmi izlemedim bu yusden yazınızın bir kısmınıda ustun koru okudum cunku filme gidip para vermek istiom

yazınızın sonunda yaptıgınıs degerlendirme bu filminde bir cok amerikan filmi gibi propaganda amaclı kullanıldıgıın tesbitidir. iki kutuplu soguk savas sırasında Rusları hep kotu adam olarak tanıttılar bizlere Amerikalılar ise kahramanlarımızdı..su anda ise araplar terorist amerikalılar dunyayı kurtaran insanlar ve demokrasi havarileri. gece yarısı expresi ile dusuruldugumus durum da ortada. hep bilinc altına calısıorlar tabrii caizse belden asagı vuruyorlar bu tur fimlerle.

madalyonun diğer yuzunde ise eger Tv-Sinema ii kulanılırsa gercekleri gostermekte ustune yoktur diyebiliriz. (hearts and minds) belgeseli vietnam savasının bitmesine kamuoyu hazırlayan en buyuk sebplerden briisidir. Somali de 1993 de amerikan askerinin olduruldukten sonra sokaklarda cekilerek dolastırlması diğer onemli bir olaydır TV nin propaganda gucunu anlatan. Hotel rwuanda da yine iii bir filmdir kanımca Ruanda daki katliamı anlatan.

Turkiyemizde de filmlerden ziyade dizilerin nasıl bir bilinç altı olusturdugu malumumuzdur. insanların gun içindeki psikolojik durumu nerdeyse (abartı sanatını kullanarak soyluyorum) dizden once ve dizden sonra diye ikiye ayrılıyor.

burdan iki sonuc cıkıyor sevgili Lynx_nexus birincisi her ne kadar bir filmin bu thread da anılması alaksız gibi gozuksede işin ozu oyle deyil. bu yazı burayda uyar orayada

İkincisi kesinlikle guclu bir Sinema-Tv kulturune ve sektorune ihtiyacımız var. ve bu gucu dogru yerlerde dogru sekilde kulalnacak Radyoculara Tvcilere ve Sinemacılar ihtiyacımıs var. (bo bolumde okuyanlara duyrulur)
  #4 (permalink)  
Old 2007-04-04, 23:24
Banned

Quote:
Originally Posted by bezgin25 View Post

F.Altaylı 22.03.2007
kim bu tek ıspartalı?
ben çıkaramadım
  #5 (permalink)  
Old 2007-04-05, 21:15
suildur's Avatar
Banned

suildur is on a distinguished road

Quote:
Originally Posted by lynx_nexux View Post
kim bu tek ıspartalı?
ben çıkaramadım
ehehe.. Hadi canım...
  #6 (permalink)  
Old 2007-04-06, 01:14
Banned

Talking

ehehe ....
  #7 (permalink)  
Old 2007-04-17, 03:42
alonedarkin's Avatar
Senior Member

alonedarkin is on a distinguished road
Send a message via MSN to alonedarkin

Quote:
Originally Posted by bezgin25 View Post

F.Altaylı 22.03.2007

bir tane daha var bu ıspartalılardan siyasette.bakalım o neler yapacak

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules