![]() |
Sözlük - Lost Password - Edit Account
Word Requests x Others | Helpful Answers |
|
|||
|
Milliyet denilen şey, eğer saf kan olmaya dayanmıyorsa anlamsızdır.
Eğer saf kan Türk, saf kan Alman vs. olunsaydı, o zaman, milletimizin genetik üstünlüğünü araştırabilirdik. Ama böyle bir şey olduğunu kimse söylemez. Tarihe bakınca, bir sürü, artık varolmayan toplumlar var, büyük ihtimal, eğer hayat devam ederse, ileride, şu an varolan pek çok millet toplum vs, varolmayacak. Ülkeler var ve bu ülkelerde yaşayan pek çok küçük büyük kültür grup etnik yapı vs var. Ki bunlar da hep zaman bakımından varlar, öyle bir zaman gelecek ki yok olacaklar, yani mutlak değiller, ama şu an varlar, Şu an Türkiyeye baktığımız zaman bile, etnik kökeni dağılımı o kadar geniş ki, insan şaşırıyor. Biz hepimiz etnik olarak Türküz sanıyorduk diyesi geliyor. Etnisiteler, kültürler, inançlar, mezhepler, ırksal geçişler öyle bir karışım yapmış ki sık sık dendiği gibi tam bir mozaik. Hepimiz Ermeniyiz sloganı eleştiri topladı. Eğer Türkçü milliyetçi duyarlılık gerçekten bundan rahatsız olduysa, esasta rahatsız olmaması gerekitiğini söylemek lazım. Çünkü, bu sloganı atan insanlar, öldürülen gazetecinin, etnik kimliğinden dolayı bunu yapıldığını bildikleri için ona, Ülkelerinin Bir Vatandaşı olarak sahip çıkmak istediler. Diyorlar ki, iyi de, Türkler öldürüldüğü zaman, Ermeniler hepimiz Türküz diyorlar mı? İyi de, eğer Türk kökenli olup da Ermenistan vatandaşı, kısmen Türk olduğu için öldürülüyor da, Ermenistan halkı, hepimiz Türküz diye bağırmıyorsa bu onların ayıbıdır. Bayağı bayağı sağcı politikacılar buna takıldılar. Unuttular mı bilmiyorum, öldürülen kişi Türk vatandaşı idi. Bu slogana takılmanın ikinci nedeni samimi bir şekilde rahatsız olmanın dışında, ucuz politika peşinde olmaktır. Ki ben böyle görüyorum, milliyetçilik söylemini yükselterek, hem yandaşlarını diri tutmak hem de çekim merkezi olmak için milliyetçi bilinen parti başkanları bu çıkışlarını yaptılar. Çünkü yapmaları gerekiyordu. Otomatikleşmiş görevler. Ama, ne yazık ki, halkın içinde kutuplaşmaların uç vermesine neden oluyorlar. |
|
|||
|
Acaba diyorum, toplum içi varlık ve insan olduğumuz için, bizimle aynı varlık düzeyinde olup biten şeyleri, hem bazı şeylerin sonucu olduğu kadar aynı zamanda da bazı şeylerin nedeni olarak görüyor olabilir miyiz?
Böyle görmemizin gerekçesi aynı varlık düzeyinde olduğumuz için, neden olabilme vasfını kendimizden alamayacak oluşumuz. Çünkü, insan aklım için, bir yerden kalkıp bir yere geçme eylemini kendimin başlattığını ve kendimin bitirdiğini görüyorum. Ama oysa şöyle bir ihtimal daha var, gerçi kendi varlık düzeyimin ötesindeki bir düzeyi nasıl tasavvur edebildiğim soru konusu edilebilir, ama şimdi geçelim bunu, acaba, insanoğlu olarak bütün algılama yetimizin nesnesi olan herşey ve tabi başkalarının algılama yetisinin nesnesi olarak bizzat kendimiz, başka bir varlık düzeyinin sadece sonuçlarından mı ibarettir?? Evet sadece sonuç. Yani, ben insan aklımla, benimle aynı tarzdaki bir şeyi başka bir şeyin nedeni olararak düşündüğümde, aslında bu, tam o anda, daha öte bir varlık alanındaki bir nedenin sonucu mu oluyor? Diyelim öyle, kendi düzeyimizdeki her varolma, öte bir varolmanın sonucu, bu ne anlama gelirdi? Bir anlamı bunu biliyor olmak, sadece biliyor olmak durumu. İkinci anlamı şu; Bu şu anlama gelir, biz güya ne konuşursak konuşalım, ne söylersek söyliyelim, bunlar, söylenmesi ve yapılması zorunlu şey durumundadırlar. Aynı şekilde, insan aklının varlık düzeyindeki her şey bu duruma tabiidir. Çünkü, zaten öte bir varolmanın sonuçlarıdır, ve ki, sonuçlar nedenlerin ardıllarıdır. İnsan aklının içindeki her şey kendi iç dinamiğine sahiptir, ama daha öte bir varlık düzeyi açısından statik bir yapıdır. Öyle mi Değil mi? Bir balığın denizde yaşadığını hiç bilemeyecek oluşu gibi. Çünkü deniz kavramı olamaz. Deniz kavramı denizin dışındakiler için vardır. |
|
||||
|
Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran halka Türk denir.
Mustafa Kemal Atatürk Evet, Türkiye Cumhuriyeti üzerinde yaşayan herkese Türk denir. Bu da ulusçuluk denen altıoktan birinin gereğidir. Milliyetçilik? Yazan zamanında yazdı, konuşan zamanında konuştu... Ve bir bir vuruldu, bir bir bombalandı... Mumcu, Kışlalı Hablemitoğlu kime ne yapmıştı ki? Bu ikisi arasındaki farkı anlatmanın ne kadar ölümcül bir günah olduğunu, hele şu "hepimiz Ermeni miyiz, yoksa safkan Türk müyüz" polemiğine şahit olduktan sonra, hem de Irak yanıbaşımızda sonsuza dek parçalanırken, bir defa daha anlamış oluyorum. At izi ile it izi diyeceğim ama artık at ile it de karıştı. Çok karıştı, kimse de yahu bunun aslı neydi diye araştırmıyor, düşünmüyor. Var işte bi kaç tane klik, bi kaç adet slogan onun peşinden koşturup duruluyor... Nereye kadar göreceğiz! |
|
||||
|
peki yunanistan cumhuriyetini kuran herkes rum mudur?
bırakmak lazım artık bu ulusal hezeyanları.... hele hele tümünün katlinin ardında aynı kesimin bulunduğu neredeyse kesinken hrant dink, bahriye üçok, musa anter, uğur mumcu, behcet cantürk, muammer aksoy vb. karşı karşıya getirmek hiç doğru değil. bence olayların arkasındaki asıl sorumluları bulmak lazım!! bu dünyanın ne tür bir cehenneme doğru sürüklendiği bu kadar aşikarken bunu görmek bu kadar mı zor??? |
|
||||
|
Quote:
![]() Yazıda özellikle belirttim, milliyetçilik ayrı birşey, ulusalcılık ayrı birşey diye. A, farkı biliyor da görmüyor muyuz, ayrı bir durum, yok farkı bilmiyor da görmüyor muyuz apayrı bir durum. Ulusal hezeyanı bırakıp ne olacağız, enternasyonel mi? Tamam birşeyi bırakalım da, sonra ne yapacağız onu bilelim. Azınlıkların anayasal vatandaşlığını sağlayan nedir? İnsanların bir ülkede ortak ülkü kurabilmesinin temeli nedir? Globalizm mi? Bence biraz kavramlar üzerine iyi düşünmemiz lazım. Not: Yunanistan cumhuriyetini kuran herkes Rum değil, Yunan'dır. Sanırım bu milliyetçilikle ulusçuluk arasındaki farkı anlamanız açısından faydalı olur. Last edited by suildur; 2007-02-12 at 04:06. |
|
||||
|
Ermenistan'da yaşayan türkler var mı çok merak ediyorum.Türkiye'de yabancılar herzaman yerli halktan daha iyi muamele görüyor ama bütün Dünya bizi "scum" olarak niteliyor.Ermenistan'ın Karabağ'da karıştırdığı haltları kimse gündeme getiremiyor.Hepimiz ermeniyizden önceihepimiz azeriyiz dememiz gerekmez miydi? ASALA diplomatlarımızı öldürürken hepimiz diplomatız(türküz) dememiz gerekmez miydi? Ya da onların hepimiz türküz demesi gerekmez miydi? Ermenistan toplumunu bir arada tutan tek şey soykırım palavralarıdır,bu palavra da olmasa birliklerini kolaylıkla kaybedeceklerinden sıkı sıkıya bağlanıyorlar bu ideolojiye...
Bir de hrant dink öldükten sonra ermeni patriğinin yaptığı açıklama beni rahatsız etti..."tüm ermeni kurumlarında yas ilan ediyorum" bu cümledeki tüm ermeni kurumları ne demek oluyor? ermeni,yahudi,rum cemaati ne demek oluyor? biz de türk cemaati miyiz? cevaplanması gereken çok soru var... hrant dink cinayeti en çok ermeni diasporasının işine geldi,istihbaratçıların araştırdığı ilk şey budur,"bu cinayet en çok kime yarıyor" en çok ermenilere yaradığına göre onlar işletmiş olamaz mı? neyse sinirlendim yine... |
|
||||
|
Türk'lük kavramı tamamen kana yada soya bağlı değil.Tanımalama ''Kendini Türk hisseden herkes Türk'tür'' şeklinde olmalı.Öbür türlü Türkiye vatandaşı ve Kürt kökenli olupta ''Kürd'üm'' diyen adamı zorla Türk yapamazsınız.Osmanlı Devleti'nde bile ittihatçılara kadar Türk'lük kavramı ön planda değildi.250 milyon Osmanlı nüfusunda sadece 12 milyon Türk vardı.Ve Osmanlı Devleti ''Osmanlı halkı'' kavramını kullanıyordu.(Osmanlı'nın kullandığı gerçek mehter marşlarının hiç birinde Türk sözünün geçmemesi dikkat çekicidir.) Milliyetçilik akımıyla birlikte gelen bölünmelerden sonra ''ümmetçilik'' ve ''Türk'çülük'' kavramları alternatif olarak üretildi.Cumhuriyet'in kurulması da bu döneme denk geliyor.İttihat ve Terakki'nin hatalarından ders alan ulusal bir iktidar anlayışı ile güçlü bir milleyetçilik duygusu arasında geçen 80 yıl..
İstediğin kadar ''Türkiye toprakları üzerinde yaşayan herkes Türk'tür'' de,karşındaki ''Ben Kürd'üm,Ermeni'yim vs..'' dediği sürece bir şey değişmez.Herkes kendini hissettiği milletten olabilir.Ülkenin kurallarına,yapısına saygılı bir şekilde yaşadığı ve etnik kökene dayalı pozitif ayrımcılık istemediği sürece problem yok.Resmi olarak her hangi bir negatif ayrımcılık yok.Kültürel farklarınsa uyuşması zaman alıyor.(Aslında yüz yıllardır birlikte yaşayan bu milletlerin kültürleri de bir.''halkların değil'' bu ''halkın'' kardeşliği zaten var.Türkiye Halkı..Ama yaraları kaşıyıp ''halklar'' yapmak için de uğraşan çok.Bu oyuna gelmeyiz inşallah) Safkan ırk meselesine gelince..Dediğiniz gibi dünyada safkan olan hiç bir ırk yok.Bütün milletler birbirine karışmış.İşte bu noktada az önce yaptığım millet tanımı giriyor.Kendini ne olarak tanımlıyorsan o olursun.Türk hissettiğin sürece Türk'sün.. |
|
||||
|
Quote:
Ne demek "Osmanlı'nın kullandığı gerçek mehter marşlarının hiç birinde Türk sözünün geçmemesi dikkat çekicidir" ? Yahu, kuzum, milliyetçilik hangi tarihsel neden sonuç ilişkisi ile ortaya çıkmıştır, Fransız devrimi ne zaman olmuştur, bunları biliyor muyuz? 1789 da olmuşsa bunlar, nasıl olur da Türk der marşın içinde? Kaldı ki, adamların anneleri Rum, Rus, Yahudi bilmem ne... Türk tarihinde milliyetçilik kimle başlar, ne zaman başlar, mehter marşları ne zaman yazılmıştır? Yani, bunları sorgulamadan nasıl fikirler bunlar? Bilgi ahibi olmadan fikir sahibi olmayaın diyeceğim ama, bu bilgiler öyle bilinmedik şeyler de değil... E peki nedir böylesi yanlış tespitlerin nedeni? Neden yine belli... Vur ulusculuğun beline, vur! Osmanlı halkı... Yahu, Türkçe de bilmiyoruz artık. Niye Osmanlı diyor? Bir yere aidiyet belirtilecekken nasıl söylenir Türkçe'de? Ankara - lı, İstanbul - lu, Çemişgezek - li... Bu yüzden Osman - lı!!! Peki, Osman kim? Aile... E? Aile... Şimdi ne diyeceğiz? Cumhuriyette var mı bir aileye, zümreye, sınıfa hakimiyetin teslimi? Yok... Ne diyeceğiz o zaman? Türkiye - li mi? Yahu, amma boş işler... Bunu da yumurtladı zamanında bi sürü aklıevvel profesör kılıklı zibidiler. Sanki, Türk - iye - li deyince, Türk lafını anmamış oluyorsun? Ne kadar üzücü bi durum... Böylesi bi saplantı... Türk deyince, kimsenin kanı kastedilmiyor, yok böyle bir şey. Elbette, densiz bi sürü ırkçı vardır, ve Türkünden Kürdüne hepsi benim için aynıdır, ırkçıdır o kadar! Ama, burada Türk denilince kastedilen ırk, kan, gen değil, "Cumhuriyet'i kuran halk"! Bu kadar, başka bir şey değil! Buna da kısaca, biz kendi aramızda, ulus diyoruz. Velhasıl, sizin anlayacağınız, ulusçular, ulusalcılar kafa tokuşturmuyor, karşılarındaki hangi ırk veya dinden olursa olsun, cumhuriyet ülküsünde birleşiyorsa, kardeşi kabul ediyor. |
|
||||
|
Quote:
Yahu Suildur anlatmaya çalıştığım şey net:Adam Türk değilim ama burada yaşıyorum ve Türkiye'yi seviyorum diyor.Sen ne dersen de.Zorla mı Türk yapacaksın?İnsanları zorla tanımlamalar altına sokamazsınki.Devlet olarak bakabileceğin tek şey sana ve kurallarına saygılı olup olmadığıdır.Engin Ardıç dediyse ''Demekle oluyosa dünya Türk olsun anuğa koyim'' (Ayrıca Osmanlı kavramını tutup sadece Osmanlı'nın bir aile olmasına bağladın hem de üstüne bir de bilimsellik pozu kestin ya helal olsun.Git biraz Osmanlı tarihi,sosyoloji filan oku bence,kesmezse söyle,bilahere senin için yazarım.Ama bak asıl noktayı kendin de yakalamışsın az biraz kenarından: ''Nasıl olur da Türk der marşın içinde? Kaldı ki, adamların anneleri Rum, Rus, Yahudi bilmem ne... '' diye...Sen anası babası Kürt,Ermeni vs.. olanların çocuklarına yıllardır her sabah ''Ne Mutlu Türk'üm diyene'' dedirtmeye çalışıyorsun.) Arada çok büyük fark var.Osmanlı bir ulus adıdır,Türk bir millet adıdır.Ulus adı diye yutturamazsınız. Denesenizde;faşist gözlüğe ulusalcı makyajı tutmuyor işte yıllardır.Hepsini toplasan %5 oy oranı çıkmıyor ulusalcıların. Dediğin gibi kafa tokuşturmuyorsunuz.Ama kafa karıştırıyorsunuz. Kafa tokuşturan faşistler sokakta,tokuşturmayanlarda bürokraside tahakküm kurmuş bu ülkede.Zorla birilerini Türk yapmaya çalışıyorlar. Ben Türk'üm ve hiç kimse zorla beni ''ulusçuluk maskesinde dahi'' başka milleten sayamaz.Ve ben de bir başkasını zorla Türk yapmaya çalışmam,herkese saygım var.Yeter ki ülkemin bayrağına,değerlerine,yasalarına saygılı olsun.Türk olarak başka milletlerle bir halk olarak (nasıl yüz yıllardır yaşadıysak) kardeşçesine yaşarım.Kardeşlikten hızını alamayıp zorla kütüğüne geçirmeye çalışanlar düşünsün.. Last edited by alonedarkin; 2007-02-14 at 14:21. |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|