![]() |
Sözlük - Lost Password - Edit Account
Word Requests x Others | Helpful Answers |
|
|||||||
![]() |
|
|
LinkBack | Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
KARN KELİMESİNİN SÖZLÜKTEKİ AÇIKLAMASI BUYMUŞ :
Zaman, müddet, yüzyıl, asır. Zaman, devre. * Bir insanın ortalama ömrü olan altmış sene. * Yüz yıllık zaman. Asır. * Boynuz. Hayvanda başın boynuz yerleri, boynuz yerinden sarkan saç.(Karn, iki mânaya gelir. Birisi, zamandan bir müddete mukterin olan ümmet, bir zaman ahalisi olan hey'et-i içtimaiye ki, "hayrul kuruni karni" hadis-i şerifi bu mânayadır. Bunda sivrilmek veya mukarenet etmek manası vardır. Bu mukarenet veya efradın yekdiğerine mukareneti veya bir peygamber, bir âlim, bir reis gibi büyük bir şahsiyete mukareneti mülâh.... BU BİR AÇIKLAMA OLABİLİR Mİ ARKADAŞLAR? |
|
|||
|
"Naçizane" tavsiyen inan ki çok gereksizdi...
Yazılarımdan bir fikir edinmiş olman gerekirdi. Bu metni anlayabilecek arapça/farsça bilgisine sahip değilim...onlar da başka diller çünkü..eski Türkçe sayılmaz..Sırası gelmişken eski Türkçe, arap harflerinin kullanıldığı alfabenin adıdır. Sen Osmanlıca demek istiyor olabilir misin? ve yukarıdaki metni bir sözlük için uygun buluyorsan .... kelimelerin bittiği andır benim için..sana söyleyecek bir şey bulamıyorum.. |
|
|||
|
Quote:
(Karn, iki mânaya gelir. Birisi, zamandan bir müddete mukterin olan ümmet, bir zaman ahalisi olan hey'et-i içtimaiye ki, "hayrul kuruni karni" hadis-i şerifi bu mânayadır. Bunda sivrilmek veya mukarenet etmek manası vardır. Bu mukarenet veya efradın yekdiğerine mukareneti veya bir peygamber, bir âlim, bir reis gibi büyük bir şahsiyete mukareneti mülâh.... BU BİR AÇIKLAMA OLABİLİR Mİ ARKADAŞLAR? |
|
||||
|
bana ve benım gıbı bır cok ınsana gerekebılıyor cunku bır kelımenın tek bır anlamı yok mesela bır makale yazmam gerektıgı zaman bu genelde arapca dan turkceye cevrım yada onada gerek yok her hangı bır arastırmada cumleyı anlamada gerekıyor bu her sozlukte bu kadar ayrıntılı alınmaz bellı sozlukler vardır bunlar detaylı alırlar arastırma ıcın olanları tdk sozluklerınde kımı zaman uzun kımı zaman sadelestırılmıs yazarlar bu yuzden osmanlı turkçesı dedıgınız seyın aslında bılınmesı gerektıgı kanısındayım özellıkle benım gıbı detaycılar ıcın osmanlı turkcesının ne gıbı zıyanı olur onuda anlamıs degılım
asıl uzuldugum konuyuda belırtmek ısterım yabancı dıller konusunda yeteneklı bır toplum oldugumuz genellemesını yapabılırız .osmanlıca dıyınce karsı durusun gereksız olusunun dusunulmesıne bır anlam veremıyorum nıye bu kadar rahatsızlık verıyor sadece bır gozlem bu ve sadece burda yazan ıkı arkadasa sormuyorum bunu gecen gun bır konusmadada aynı seylerden bahsettık osmanlıcayı ogrenmek kadar gereksız bısey olmadıgından bahsedıldı eskı turkce bıle denmesını ıstemıyorlar eskıyı yenıyle bırlestırmek degılmıdır modern olmak tıpkı japonya gıbı bu konuda bıraz doluyum özür dılerım bu konu belkı bunun uzerıne degıl ama burdan devam edebılırız bır suru edebı eser zıyan oluyor sadelestırme mantıgıyla bızden sonrakı nesıl bıızm kadar tad alabılecekmı okuduklarından ben sahsım adıma o tadı alamıyorum ... saadet hanım bır cevabında eskıyım demıs ben bu cevabı verırken genc bır hanıma yazdıgımı dusunuyordum ondan ögrenebılecegımız cok sey var demektır bu ama o bıle bu konuda boyle dıyorsa cıkmazın ıcınden cıkamadım ben ... |
|
|||
|
Sesli sözlüğün ana sayfasına "Karn" yazınca çıkan açıklama altta... İngilizce elbette..
Açıklamalar şöyle: 1. Zaman, devre. 2. Bir insanın ortalama ömrü olan altmış sene. 3. Yüz yıllık zaman. Asır. 4. Boynuz. Hayvanda başın boynuz yerleri, boynuz yerinden sarkan saç. 5. Zaman, müddet, yüzyıl, asır. Zaman, devre. * Bir insanın ortalama ömrü olan altmış sene. * Yüz yıllık zaman. Asır. * Boynuz. Hayvanda başın boynuz yerleri, boynuz yerinden sarkan saç.(Karn, iki mânaya gelir. Birisi, zamandan bir müddete mukterin olan ümmet, bir zaman ahalisi olan hey'et-i içtimaiye ki, "hayrul kuruni karni" hadis-i şerifi bu mânayadır. Bunda sivrilmek veya mukarenet etmek manası vardır. Bu mukarenet veya efradın yekdiğerine mukareneti veya bir peygamber, bir âlim, bir reis gibi büyük bir şahsiyete mukareneti mülâhaza. İngilizce Anlamı 1. karn\karn\ , n. [cornish. cf. cairn.] (mining) a pile of rocks; sometimes, the solid rock. see: cairn. 2. A pile of rocks; sometimes, the solid rock. 3. See Cairn. Gelelim üslup konusuna... sudeabra' nın aşağıdaki yazısı nasıl bir üslupsa, benimki de aynı biçimde bir "üslup". Bir farkla ki ben karşımdakini cahillikle suçlamıyorum. Yalnızca sesli sözlük admin. lerinden günümüz Türkçesine yakın çevirilere yer vermelerini rica ediyorum..bundan neden birilerinin gocunduğunu anlayamıyorum. olabılır tabıkı... nıye yoksa sız eskı turkce bılgısıne sahıp degılmısınız bol bol kıtap okumanızı nacızhane tavsıye edebılırmıyım hıcbırsey ıcın gec sayılmaz gercegını yok saymadan ... |
|
||||
|
osmanlı türkçesine gerek yok derken, genelgeçer seylerden bahsederek dedim ben sayın sudeabra, tabii ki yadırganamaz bir mirastır o bize.. ama günümüzde bir makaleye kalkıpta osmanlıca bir yorum yaparsanız kimse anlamaz.. ögrenmek baskadır, kullanmak baska..
sn. saadettoma; başka nasıl bir açıklama bekliyorsunuz? o açıklamanın neresi yanlış ? Last edited by xscorpionax; 2008-09-19 at 00:18. |
|
|||
|
Öncelikle şunu belirtmek istiyorum, dile karşı olunmaz...İngilizce, Almanca, arapça, Farsça, Japonca İbranice, hepsi birer dildir. Gerekir öğrenilir, ya da kullanılır. Ama bu, Türkçeye bu dillerin bazı kelimeleri aynen alınır, demek değildir. Sesli sözlük İngilizce-Türkçe çeviri yapacaksa ya İngilizce, ya da Türkçe olmalı açıklamaları. Türkçe, günümüz kullanımında sadeleştirilmiş, daha doğrusu yabancı kelimelerden arınmış olmalı artık, diye düşünüyorum.
Niyetim kimseyi kırmak değil. Bilmem anlatabildim mi? |
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|