Seslisozluk.com Forums   Sözlük - Lost Password - Edit Account
Word Requests x Others | Helpful Answers

Go Back   Seslisozluk.com Forums > English language help, discussion and fun > Articles

Reply

LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 2005-10-10, 19:25
Junior Member

muszey is on a distinguished road
Thumbs up yataş yataş yataş işte

Reklam bir sanattır sözü üretim sürecindeki yaratıcılıktan gelir. Firmalar açısından ise hedef kitle , tüketime yönlendirme ve satışlara etkisi bazında bilimsel bir analize tabii tutulmalıdır. Aganigi fındık reklamları çok büyük ilgi görmesine rağmen pazarlama hedefi açısından başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Zira satışları artırmamış türk toplumu gibi geleneksel ve muhafazakar bir kitleye ürünün üzerine seks ve cinsellikle ilgili imge yapıştırarak sunulduğu için satışları azalmıştı. Halk bu imajla kendisi arasında bir bağ kuramamıştı , bu imaj hedef kitleyi ürüne yabancılaştırmıştı.

Son dönemde taklit edilen reklam türlerinden biri de ürünü bir simge ya da kişiyle özdeşleştirerek ürüne bir kişilik kazandırma , sempatik kılma ve bu şekilde kalıcılığını artırma. arçelik , çelik ile böyle bir yöntem izledi , daha sonra ata demirer ile vestel karşı atağa geçti , vadaaaa reklamıyla yapı kredi derken her firma ürününe bir maskot buldu. Böylece firmalar vestel’de olduğu gibi reklamı bölümler halinde yayınlayarak daha sonraki bölüm için merak uyandırmaya , arçelik gibi olaya biraz komedi karıştırıp reklamın izlenirliğini artırmaya çalışarak kalıcı olmaya çalıştılar … ürün değişse de değişmeyen bu simgesel kişiliklerdi. Ürün bir alt kimlik , marka ve bu kişilikler bir üst kimlikti adeta. Bu üst kimlikler bilindiği ve sık tekrarlarla bilinçaltına yerleştiği için yeni ürün için bir şemsiye görevi görüyor , kabul edilme ve alışkanlık sürecini hızlandırıyordu. Yabancı değil bu da bizden , öyle uzak durma. Koç reklamlarında hangi ürünün reklamı yapılırsa yapılsın sol alt köşeden sıyrılan koç amblemi de aynı mesajı veriyor. Bu da bizden , uzak durmana gerek yok

En son yataş reklamlarında böylem bir pazarlama atağına geçti. Sizce bu tutar mı ? ata demirer vestel reklamında bilinçli olarak bir taksici olarak halk dilinden konuşuyor. Böylece bu jest , mimik ve ağız tüketici kitlesiyle bir kimlik köprüsü kuruyor. Peki yataş reklamında olan ne ? üç kişilik siyahi bir aile , ıkına ıkına sempatik konuşmaya çalışıyor. Peki yataş hangi noktada bir iletişim bağı kurmayı bekliyor , ortak nokta neresi ve en önemlisi bu reklam satışlara nasıl etki eder ?
Reply With Quote

#2 (permalink)  
Old 2005-10-10, 21:08
llibra_elmirr's Avatar
Senior Member

llibra_elmirr is on a distinguished road
Lightbulb naçizane fikrim...

sana tamamiyle katılıyorum o yataş reklamından açıkçası bende pek haz etmiyom.. böyle reklam dediğin çekici olmalı,merak uyandırmalı ya da nasıl desem deneme hissiyatı vermeli insana,hayel gücümü arttırmalı mesela örnek verecek olursam.. heymmnn.. evetttt...biskrem ya da etibrowne inşallah yanlış hatırlamıyorumdur böyle kekini yiyosun,evde teksin sonacıma kapı çalıyo ve o gün doğum günün kimsecik hatırlamıyo,sona bi bakıyon kapıda süper yakışıklı birisi elinde kırmızı güllerle,işte reklam böyle olur sırf bu hayelin olabilebilme ihtimali için yine yenir bu kekek hehhehe sonacıma bir örnek daha vereyim nasıld esem ya da beni güldürmeli mesela doritos reklamları ve cem yılmaz süper reklamlardı yaa..." ürünün suda batmama " özelliği ve "eğitim şart" kısımları gibi... neyseme ... yani bence reklam böle olmalı ...
Reply With Quote

#3 (permalink)  
Old 2005-10-10, 21:12
llibra_elmirr's Avatar
Senior Member

llibra_elmirr is on a distinguished road
Lightbulb ayhh..sölemeyi unuttum...

bişe daha sölücektim yani o yataş reklamlarında ben oynasam daha etkili olabilirdi hiç anlam veremedim kime hitap ediyo ne anlatıyo bende anlamadım....yani tek başıma götürürdüm ben reklam olayını hayel gücüm ve rol yeteneğimle ama neyse benim şirketimin bana ihtiyacı var hiç bir yere bırakmıyo bana çıkış veresice şirket ...
Reply With Quote

#4 (permalink)  
Old 2005-10-11, 03:22
xscorpionax's Avatar
Senior Member

xscorpionax will become famous soon enoughxscorpionax will become famous soon enough

Reklam şirketlerin geçim kaynaklarından bir tanesidir.Halkın ilgisini çeken her şey reklama dökülür.Bu yüzden halk neye daha fazla ilgi duyuyorsa o yönde reklam yapıyorlar.Politik bir reklamın ilgi görmemesi doğal.Cunku türkiyenin yarısından fazlası ciddiyetle ilgilenmez.Ama gunluk yaşamdan alınan öğeler reklama taşınırsa halk buna daha fazla ilgi duyar.Şirketler nasıl ayak duracak böyle reklamlar olmazsa sizce? Ürünlerin satışı için palyocoluk yapıyorlar işte nedersiniz
Reply With Quote

Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules