"Ulusalcılar" ile "milliyetçiler" arasında benim gördüğüm farklar şunlar:
Ulusalcılar aydınlanma düşüncesinden nasiplenmişlerdir. Laisisttirler; pozitivisttirler. Milliyetçiler ise "laik toplum olmaz! Laik devlet olur"culardan oluşur. Bi de türk-müslüman sentezi bi ideolojileri vardır. Yani ırk ve din referanslı bir ulusal kimlik yanlısı görünürler.
Ulusalcılar toplumsal cinsiyet konularında daha "ilerici" iken; milliyetçiler bu konularda bağnazdır. Bu yine iki duruşun da dinle aralarındaki mesafeyle paralel biraz.
Ulusalcılar "rasyonel" milliyetçi addederler kendilerini. Milliyetçilik kendinde bi anlam taşımaz, o bir kalkınma modeli olarak ulus-devletin bir aygıtı olduğu sürece anlamlıdır.
Ulusalcılar kendilerine anti-emperyalist bi vatanseverlik atfederler. Proleteryanın savaşı ile mazlum ulusların kavgasını bir ve aynı gören ve bu yönüyle biraz marksist tandanslı bir hava taşıyan (halbuki bu bakış açısının adresi olsa olsa lenin olur, marx hiç te ööle mazlum ulusların milliyetçi savaşını destekler bi tavır taşımıyodu) bir söylem tarzları vardır.
Ulusal sermaye yaratılmadan dünya pazarlarına açılmak demek, onlara göre yabancıların yurtiçinden tayin edecekleri "komprador" burjuvalar aracılığıyla bu ülkenin sömürülmesi demek. Milliyetçiler de böyle bir "antiemperyalist" söylemi benimsiyorlar artık. Gelgelelim kan davası bitmiş değil. Zira bunlar "tam bağımsız türkiye" diyenlerin üzerine ateş sıkmıştılar zamanında. Ulusalcı-milliyetçi ayrımının altında yatan en köklü neden bu kan davası bana kalırsa...
...
İkisinin de buluştuğu ortak bir nokta var esasında: "gavur kazanmasın; bizimki kazansın". Kanaltürkte bi ara yabancıların toprak satın alması dehşet verici bi gelişmeymiş gibi tartışılıyordu

Yaaaw ne ilginçtir ben gençken aydınlık dergisi okuyodum hangi sayısını alsam : çin de çin çin de çin!!
Yani çini gidiyo adam ulusal kalkınmacılığın başarılı bi örneği gibi pazarlıyo koyuyo önümüze yani bu kadar da aptal yerine konmaz ki insanlar yahuu... Çin maonun zihniyetiyle yoluna devam etse bugünkü çin olur muydu?
Gavur gelecek burada toprak satın alacak.... Eeee? Sen onun ırgatı olacaksın... Yani "yabancının" yerine sabancının ırgatı olmak onur verici mi oluyo

Milliyetçilik ulusalcılık dincilik mincilik... Hepsinde ortak bi yön var, hepsi komüniteryen ideolojiler. Ayrıca hepsinde aidiyet hissi yaratan ortak bir kültürel çerçeve içinde yaşamanın, varoluşun en büyük erdemi gibi sunuluşunu da görmek mümkündür.
...
Lafı fazla uzatmaya gerek yok. Bu "ulusalcı" akım türkiye için çok çok tehlikeli. Sadece türkiye değil genel olarak dünya için tehlikeli. Çünkü totalitarizmle kan kardeştir kendisi. "İnsan" diyen her insan evladı bu tarz komüniteryen söylemlerle mücadele etmelidir diyorum ve şimdilik noktamı koyuyorum.